Desktop verzija


19.09.2017 u 07:57
Čale-Mratović i Vekarić traže od Grada punu informaciju o tužbi zbog golfa na Srđu
Čale-Mratović i Vekarić traže od Grada punu informaciju o tužbi zbog golfa na Srđu

Nezavisni vijećnici u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, Nenad Vekarić i Matija Čale Mratović su medijima dostavili priopćenje o zahtjevu za arbitražu koje su tvrtke Elitech B.V. i Razvoj Golf d.o.o. pokrenule protiv Republike Hrvatske. Prenosimo ga u cijelosti.

Dana 6. rujna 2017 godine na web stranicama ICSID u Washingtonu, međunarodnog centra za investicijske sporove, objavljeno je da je zaprimljen zahtjev za arbitražu koje su tvrtke Elitech B.V. i Razvoj Golf d.o.o. pokrenule protiv Republike Hrvatske, u predmetu broj ARB/17/32, a odnosi se na investiciju Golf parka na Srđu. Sama žalba koju su u ime tužitelja uputile pravne tvrtke iz Pariza i Beča još nije objavljena, kao ni početak arbitraže ni njena ukupna vrijednost.

Iz više medijskih izvora saznajemo od predstavnika tvrtke Elitech i Razvoj golf da su se na arbitražu odlučili zbog kompletne blokade projekta od nadležnih javnopravnih tijela Republike Hrvatske. Sama potraživanja ili zahtjev za nadoknadu štete, navodno se kreće u visini od 500 milijuna eura ili 3,7 miljardi kuna. Prevedimo to na jezik razumljiv svakom Dubrovčaninu: zahtjev za isplatu štete iznosi 86.000 kuna po svakom građaninu Dubrovnika ili 1.000 kuna po svakom stanovniku Hrvatske.

Tuženik je Republika Hrvatska, a ne grad Dubrovnik. Ukoliko se usvoji taj zahtjev i dođe do isplate štete taj novac će se isplatiti iz državnoga proračuna, a ne iz proračuna grada Dubrovnika. No račun će u konačnici opet platiti građani Dubrovnika.

Iskustva koja Republika Hrvatska ima s arbitražama pred međunarodnim sudovima nisu ohrabrujuća. Sjetimo se samo zadnje dvije međunarodne arbitraže: Piranski zaljev, MOL. Obje smo izgubili. Građani Dubrovnika mogu biti s pravom zabrinuti za mogući ishod arbitraže i direktnu financijsku štetu koju bi sami morali platiti iz svojih džepova.

Dosad nismo vidjeli ili pročitali službeni stav Vlade Republike Hrvatske i njenih ministarstava na predmetnu tužbu što je s obzirom na visinu odštetnoga zahtjeva neodgovorno.

Pročitali smo izjave dubrovačkih čelnika, župana Dobroslavića i gradonačelnika Frankovića, koji osuđuju arbitražni zahtjev i proglašavaju ga pritiskom na službene institucije. Njihove izjave, međutim, ne rješavju problem i ne olakšavaju situaciju građanima Dubrovnika i Hrvatske. Dok god nam nije dostupna cjelovita informacija o sadržaju arbitraže, možemo samo nagađati. Zato kao gradski vijećnici tražimo da se na prvu sljedeću sjednicu Gradskoga vijeća grada Dubrovnika stavi točka o tužbi tvrtke Golf razvoj protiv Republike Hrvatske i da se sadržaj tužbenog zahtjeva učini javnim svim gradskim vijećnicima i cjelokupnoj dubrovačkoj i hrvatskoj javnosti.

Prema našim saznanjima grad Dubrovnik i njegova tijela nisu napravila nijedan propust u projektu razvoja golf parka na Srđu. Međutim dok nam sadržaj arbitraže nije poznat ne želimo odgovornost prebacivati na druge. Tražimo punu informaciju. Tražimo i raspravu o međusobnim obavezama koje proizlaze iz ugovora grada Dubrovnika i tvrtke Golf razvoj potpisanih 2009. godine. Što je s koncesijom za tvrđavu Imperial i njenom obnovom? Kada se može očekivati početak radova na Muzeju Domovinskoga rata na, s braniteljskim udrugama, usaglašenoj lokaciji?

Nezavisni vijećnici
Matija Čale Mratović, Nenad Vekarić


dubrovniknet team