Desktop verzija


13.01.2018 u 08:55
PUTOPIS iz planinskog grada na jezeru gdje često boravi George Clooney
PUTOPIS iz planinskog grada na jezeru gdje često boravi George Clooney
UČITAJ GALERIJU

Kad me prijateljica pitala hoćemo li za vrijeme praznika s djecom poći u Como, mislila sam da je to neki novootvoreni restoran. Razgovor je tekao otprilike ovako: " Gdje je to? " " Kraj Milana." " Ok, može!" Istu večer smo rezervirale avionske karte i potražile smještaj kojeg nije bilo lako naći jer je grad prepun turista, iako je prava sezona tamo u proljeće i ljeto. Como je grad na istoimenom jezeru, u talijanskim Alpama, na samoj švicarskoj granici. U posljednje vrijeme poznat je po tome što George Clooney tamo ima vilu i čest je posjetitelj grada.

Napisala: Dolores Lujić

Grad je pun butika talijanske mode, slastičarnica i restorana, a najveća znamenitost je katedrala Duomo u samom centru grada. Danju se lijepo žičarom popeti u gradić Brunate iz kojeg se pruža predivan pogled na cijeli Como i jezero ili prošetati uz samo jezero.


Noću se grad pretvara u pravu bajku i šetati noću centrom grada čini se nestvarnim budući su na svim fasadama zgrada projekcije koje stvaraju ugodjaj Božične čarolije. I u Comu imaju adventske kućice, ali potpuno uklopljenje u cijeli ambijent i pričaju svoju priču. Pomislila sam kako bi bilo predivno da za vrijeme adventa i mi nešto slično napravimo jer bi Grad bio puno ljepša pozornica za stvaranje takvog ugođaja.


Hrana je u svim restoranima bila odlična, a vino kuće se može naručiti bez bojazni da će biti loše kvalitete. Tu im ne konkuriramo.


Ono što u Comu ne funkcionira je taksi. U sedam dana boravka tamo, samo jednom mi je taksi došao, doduše ne nakon četiri minute, koliko je operater rekao, nego nakon točno trideset minuta. 1 500 metara, 10€. Tamo je naime potpuno normalno da naručeni taksi ne dođe uopće ili da toliko zakasni jer je u međuvremenu pokupio drugu mušteriju.

Smeće se u Comu se odlaže na pločnik pa je prizor pločnika prepunih vrećama smeća koje čekaju odvoz najnormalniji prizor noću.

Voda nije za piće, a toliko je loše kvalitete da je teško i kosu oprati njom. Ne znam žale li se lokalci na vodu i taksi, ali naši sugrađani bi se nakon takvog iskustva odmah trebali prestati žaliti.

Obzirom da je Como na samoj granici sa Švicarskom, vlakom smo se uputili u Lugano, turistički gradić. Iako samo 30-ak km udaljen od Coma, Švicarska se osjeća pri samom izlasku iz vlaka na mjestu gdje se pruža pogled na cijeli grad i jezero. Uličice su toliko lijepo uređene i popločane da je teško ne zastati na svakom koraku. Grad je pun restorana, butiga ekskluzivnom robom i satovima, prodavaonica sira i čokolade pa je nemoguće ne ući i ponijeti nešto sa sobom. Idealno mjesto za osjetiti pravi duh Švicarske.


dubrovniknet team