Desktop verzija


15.04.2018 u 17:27
"Festival demokracije" u susjedstvu - Đukanović opet predsjednik Crne Gore?
"Festival demokracije" u susjedstvu - Đukanović opet predsjednik Crne Gore?

U susjednoj Crnoj Gori danas se održavaju predsjednički izbori. Milo Đukanović, koji već 27 godina na raznim funkcijama vlada ovom zemljom, favorit je za pobjedu, no pitanje je hoće li ići u drugi krug. Prema anketama podržava ga nešto malo više od 50 posto glasača. Na sedmim predsjedničkim izborima od uvođenja višestranačja, a trećim od proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006. natječe se sedam kandidata.

Đukanović je od 1991. već četiri puta bio premijer, a od 1998. do 2002. i predsjednik države. Najjači protivnik mu je Mladen Bojanić, bivši zastupnika u crnogorskom parlamentu, zajednički kandidat najvažnijih oporbenih stranaka: Demokratski front, Ujedinjena reformska akcija (URA), Demokrati, Socijalistička narodna partija i Ujedinjena Crna Gora. Riječ je o strankama različitih programa i političkog profila koje veže samo želja za rušenjem Đukanovićeva režima.

Na glasove pripadnika građanske oporbe računa i Draginja Vuksanović iz proeuropski i procrnogorski orijentirane Socijaldemokratske partije Crne Gore. Riječ o stranci koja je dug niz godina s Đukanovićem tvorila  vlast u Crnoj Gori, ali se prije prošlih izbora pridružila oporbi.

Ostali kandidati su: Marko Milačić - Prava Crna Gora, Hazbija Kalač - Stranka pravde i pomirenja, Vasilije Miličković - kandidat grupe birača Građanska akcija i Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore i  Dobrilo Dedeić - Srpska koalicija.


dubrovniknet team/K.F.