Desktop verzija


10.08.2018 u 18:30
Vrućina popušta, opasnost od toplinskog vala još samo sutra
Vrućina popušta, opasnost od toplinskog vala još samo sutra

Nakon izrazito vrućeg tjedna čini se da vrućina ipak malo popušta. Za sutra, 11. kolovoza prognozirana je umjerena opasnost od pojave toplinskog vala, dok za narednih par dana, u periodu od 12. do 14. kolovoza nema opasnosti od toplinskog udara. Čini se da nam predstoji olakšanje i odmor od temperatura koju su nam morile zadnjih par dana.

Iako nas očekuje osvježenje, ne škodi još jedanput istaknuti preporuke pri izlaganju visokim temperaturama i UV zračenju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko- neretvanske županije.

Izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme velikih vrućina, a naročito od 10 do 17 sati (zadržavati se u hladu ili u zatvorenom hladnijem prostoru).

Paziti da izlazak iz hladnog prostora na vrućinu bude postepen.

Piti do 2,5 l vode (izbjegavati gazirana i alkoholna pića).

Jesti lako probavljivu hranu (voće, kuhano povrće, salate, riba, juhe, izbjegavati masna, jako začinjena, pržena i pečena jela).

Nositi prozračnu odjeću i obuću od prirodnih materijala, šešir širokog oboda i sunčane naočale;

Koristiti kreme s odgovarajućim zaštitnim faktorom.

Prilagoditi dnevne aktivnosti hladnijem dijelu dana npr. jutarnjim ili večernjim satima.

Izbjegavati tjelesni napor.

Svi kronični bolesnici moraju redovito uzimati propisane lijekove i preparate, a po potrebi se posavjetovati s obiteljskim liječnikom.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije moraju u vrijeme vrućina učestalije kontaktirati stariju osobu.

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune, pa je nužno što žurnije javiti se svom izabranom obiteljskom liječniku ili najbližoj hitnoj pomoći.


dubrovniknet team