Desktop verzija


07.09.2018 u 13:12
Rezervat Lokrum donira 2 milijuna kuna za nabavu vatrogasnog broda
Rezervat Lokrum donira 2 milijuna kuna za nabavu vatrogasnog broda

Pred gradskim vijećnicima će se na 16. sjednici Gradskog vijeća, koje će se održati u ponedjeljak 10. rujna, naći o odluka o odobravanju donacije Javne ustanove Rezervat Lokrum u iznosu od 2 milijuna kuna. Donacija namijenjena JVP Dubrovački vatrogasci je strogo namjenska i utrošit će se za kupnju specijaliziranog vatrogasnog plovila, koje bi našim vatrogascima dobro došlo i danas prilikom gašenja požara na 40 metara dugoj jahti između Olipe i Šipana. 

Upravno vijeće Javne ustanove donijelo je jednoglasno Odluku o donaciji na sjednici održanoj 24. kolovoza 2018. te je sad treba potvrditi Gradsko vijeće.

Kako smo već pisali, javni natječaj za nabavu ovako specijaliziranog broda vrijednosti 3. 200 000 kuna raspisan je i objavljen 6. srpnja 2018, a ponude su se primale do 6. kolovoza u 10. sati. U dokumentaciji o javnoj nabavi specificirane su i tehničke karakteristike plovila koje bi trebalo biti ukupne dužine trupa 11,7 – 11,9 metara, brzine pod punim opterećenjem 21 ČV, za maksimalno 12 osobe, uz odgovarajuću navigacijsku i komunikacijsku opremu  te opremu za gašenje.

Ovo polivalentno plovilo prvenstveno bi koristilo za akcije vatrogasne postrojbe na moru, ali i kod promptnih intervencija u slučaju onečišćenja mora, a previđeni rok isporuke je 240 kalendarskih dana od dana potpisivanja ugovora.

''Za sada nemamo adekvatnu brzinu reakcije za slučajeve požara na otocima i tu ovisimo o DVD-ovima. A ako većina ostalih obalnih gradova u Hrvatskoj može imati ovakav brod, onda može i Dubrovnik. Prioritet ovog broda je gašenje požara, ali može pomoći i u ostalim hitnim intervencijama'', istaknuo je gradonačelnik Franković na sastanku s predstavnicima Vatrogasne zajednice Dubrovnik u travnju ove godine.


L.Pavlović