Desktop verzija


13.03.2019 u 19:24
Veronikina "Sol u moru" izložena na "Sarajevskoj zimi"
Veronikina "Sol u moru" izložena na "Sarajevskoj zimi"
UČITAJ GALERIJU

U okviru Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“, u Galeriji „Preporod“, otvorena je izložba naše sugrađanke Veronike Šulić, likovne umjetnice i restauratorice dubrovačkog Odjela za zidno slikarstvo Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ). Za svoje prvo predstavljanje sarajevskoj publici umjetnica je izložila seriju od 19 slika nazvanih „Sol u moru“, rađenih posebno za „Sarajevsku zimu“ čija se ovogodišnja likovna okosnica veže uz temu „Buke i bijesa“ vremena u kojima živi suvremeno čovječanstvo.

Otvarajući izložbu direktor Festivala „Sarajevska zima „ Ibrahim Spahić zahvalio je autorici na predstavljenoj likovnoj priči.

Veronika Šulić je vješto kroz slikarski medij prikazala priču „Sol u moru“ koja je sukladna glavnoj temi ovogodišnjeg 35. Sarajevskog zimskog festivala, a to  je „Buka i bijes“. Kroz 19 izloženih slika osvijestila je priču tragedije brodoloma i sudbine mnogih koji se zbog zle sudbine u konačnici „stope u morskoj soli“, kazao je Spahić.

Istaknuo je kako djela dubrovačke umjetnice snažno potiču na razmišljanja o aktualnim zbivanja s migrantima koji iz afričkih zemalja preko Sredozemnog mora pokušavaju stići do Europe. Pritom mnogi od njih nestaju u„ fizički stvarnim brodolomima“, ali su daleko teži bešćutni brodolomi suvremenog europskog društva koje bi „izbjeglice izmaknule na neko drugo mjesto kako mu ne bi ometalo sliku u kojoj uskogrudo doživljava samo sebe“, naglasio je Ibrahim Spahić.

Restauriram freske,a taj medij i to slikarstvo me privuklo da i u ovoj kreativnoj seriji upotrijebim dosta pigmenata i sličnih materijala s kojima sam skoro svakodnevno u doticaju u svom poslu. Volim tematiku mora, njegova lica i naličja, energiju, osjećaje… koje sobom donosi. Pripremajući ovu izložbu dosta često sam razmišljala i o nesrećama koje se događaju migrantima na Sredozemlju, gdje oni u nekom od njihovih nesretnih trenutaka zapravo postaju „sol u moru“, kazala je Veronika Šulić


dubrovniknet team